Kunstenaar van Sneekerwacht aan het woord

15 augustus '24

Op het voormalig Flexaterrein, direct aan het water van de Somerrak in Sneek, ontstaat de nieuwe woonwijk Sneekerwacht. Deze unieke locatie, met rijke historie, maakt plaats voor een nieuw hoofdstuk. Hier komt namelijk een gloednieuw appartementengebouw met 32 comfortabele koopappartementen. Ben jij benieuwd hoe de architectuur van dit gebouw tot stand is gekomen? Wij spraken de kunstenaar (architect) over het ontwerp.

image alt

Historie dient als inspiratie

Rinze Stellingwerf, architect bij Adema Architecten, is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het ontwerp van de appartementen. Daarbij heeft hij zich onder andere laten inspireren door de geschiedenis van de locatie. “Vroeger stond hier de verffabriek van Flexa met daarnaast een kleiwarenfabriek. De kleiwarenfabriek had een rode steen, typerend voor gebouwen in Noord-Nederland. Het Flexa-gebouw was een stuk moderner. De gevel kenmerkte zich door repeterende kaders, wat we als uitgangspunt hebben gebruikt in het ontwerp. Daarnaast stonden er veel zware gebouwen op deze plek. Anders dan in de binnenstad van Sneek, waar vooral kleine huisjes staan. Daarom kiezen we voor een stevig gebouw met een sterk ritme in de gevel. Het ritme wordt gecreëerd door de gevelopening en verfraaiing van het metselwerk”, legt Rinze uit.

image alt

Industrieel karakter met rijk metselwerk

Het ritme in de gevel komt in het appartementengebouw terug in het metselwerk. “We werken met kaders en penanten. We wisselen de rode steen af met een zwarte steen voor een stevige, industriële uitstraling van het gebouw. Het zwart komt bijvoorbeeld ook terug in het hekwerk van de balkons. Aan de wand van de entreehal komt een muurschildering met verwijzing naar het verleden. Hoe deze er precies uit komt te zien, moet nog verder uitgedacht worden. Op de begane grond komt een speciaal hekwerk, wat past bij het industriële karakter en gouden kozijnen. De kozijnen van de woningen sluiten daarop aan en zijn bronskleurig. Dat zorgt voor een luxe en tegelijkertijd stoere uitstraling.”

image alt

Balkons aan het water

“In totaal komen er 32 appartementen, verdeeld over vijf woonlagen. Op de begane grond komen parkeerplaatsen, de entree en een fietsberging. Als je goed naar het gebouw kijkt, zie je twee appartementencomplexen. Het zijn eigenlijk twee broertjes: ze lijken op elkaar maar zijn niet identiek. Aangezien Sneek bekend staat om het vele water én de appartementen direct aan het water liggen, wilden we ervoor zorgen dat iedere woonkamer en balkon uitzicht heeft op het water. De balkons zijn geschakeld ten opzichte van elkaar waardoor je niet direct naast je buren zit. Zo creëren we privacy. De hoekwoningen hebben daarnaast ook nog uitzicht aan de zijkant. De auto parkeer je straks gemakkelijk bij het appartement.”

image alt

Levendige locatie

“In Sneekerwacht woon je op een levendige plek, aan het water met fantastisch uitzicht. Het leuke aan de locatie is dat hier vroeger ook allemaal bootjes aan de kade lagen. Het is de bedoeling dat de kade weer publiekelijk toegankelijk wordt en dat het weer gaat leven. Je hebt de kwaliteit van de binnenstad, die bevindt zich namelijk om de hoek, maar woont er tegelijkertijd rustig. En wat ook goed is om te weten: naast het appartementencomplex komt een supermarkt. Ideaal!”

Wonen in Sneekerwacht

Zie jij jezelf al aan het water wonen, dicht bij de binnenstad van Sneek? Wacht niet te lang en meld je alvast aan voor de appartementen in Sneekerwacht. Dan word je automatisch op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. De woningen gaan dit jaar nog in verkoop.

Bekijk woningen
Meer weten? Neem contact met ons op
Meld je nu aan Woningaanbod Sneekerwacht